Зелена гривня – безкінечне споживання.

Ви скажете – безкінечного споживання нема! А воно – є… Ну, майже безкінечне, але вже точно довше, ніж ми зазвичай користуємося речами. Завдання – докласти голову.  Де докладається голова – стаються дива. Що нам треба зробити заради безкінечного споживання? Прагнути всі предмети з нашого оточення зробити більш довговічними або запустити їх у коло переробки. Як? Ось основні моменти:

  1. Обирати товари з матеріалів, які точно піддаються переробці.
    Види полімерів, які переробляються
    Види полімерів, які переробляються

    На товарах (і упаковках, і самих предметах) зазвичай стоять маркери, такі «трикутнички з цифрами», як на картинці, котрі позначають, з чого товар вироблений, а отже переробнику потім стає зрозуміло, який матеріал куди кидати. Тут загальне слово «пластик» розпадається ще на велику кількість фракцій: поліпропілен, полівінілхлорид (ПВХ), поліетилентерефталат (отой самий ПЕТ у пластикових пляшках) та інші. Шукайте заповітні «трикутнички з цифрами», аби визначити, чи можна потім переробити предмет вашого задоволення.

  2. Товари одноразового або короткострокового використання замінювати на вироблені з легкопереробних матеріалів. Це побажання як для споживачів, так і для продавців, менеджерів підприємств, організаторів масових заходів. Наприклад, краще вішати одяг на одноразові плічка не з пластику, а з картону. Звичайно з улюблененими плічками в Вашій шафі картона плічка не може конкурувати за функціоналом. А от донести нову футболку, кофтинку, платячко або блузку з хімчистки з торгового центру залюбки.  Звісно ж картоні плічки не можуть конкурувати з Вашими улюбленими, які мешкають роками у шафі та можуть нести на собі декілька речей, які не будуть втрачати форму. Звичайна плічка має склад з двох матеріалів: метал та полімер. Часто-густо трикутник з номером полімеру відсутній. Зазвичай полістирол використовується для виробництва плічок. Для того щоб, переробити комбіновану плічку треба відділити метал від полімеру. А це додаткові трудові затрати, які знижують цінність отриманої вторинної сировини до нуля. Комбіноване полімерне сміття прямує виключно на звалище або на сміттєспалювальний завод. 
Вішалка картона
Вішалка картона

 

Вішалка для одягу. Склад: метал + полімер
Вішалка для одягу. Склад: метал + полімер

 

3. Дитячі іграшки. Ми любимо бавити своїх дітей конструкторами, іграми, машинками та ляльками. Діти наше все 🙂 Кожно разу відвідуючи супермаркет ми обираємо іграшки, і навіть не замислюємось з якого матеріалу вони зроблені.

На фото Ви бачите іграшку Кегельбан. Вона має 12 складових, всі вони зроблені з полімеру. Однак на етикетці Ви прочитаєте, що іграшка зроблена з пластику. Виробник не вказує з якого полімеру. Чому?

Боулінг дитячий. 10 кегель та 2 кулі.
Боулінг дитячий. 10 кегель та 2 кулі.
Етикетка іграшки Боулінг
Етикетка іграшки Боулінг

 

 

 

 

 

 

 

 

Це треба ще з’ясувати … Так от дитина награлась іграшкою, втратила інтерес або зламала… Ви вирішили звільнити хату від мотлоху… Мусимо Вам повідомити, навіть якщо Ви покладете цю іграшку у контейнер для пластику, так складеться що Ваш оператор з вивозу сміття буде мати діючу сортувальну лінію … ця іграшка не потрапить на переробку. Бо ніхто не знає з чого вона зроблена, ні на самій іграшці чи етикетці не нанесені трикутники з номерами в середені, по яким можна визначити склад матеріалу.

Альтернатива є. Картонний кегельбан.

Кегельбан картонний
Кегельбан картонний

 

 

 

 

 

 

 

3. Користуватися речами якомога довше, навіть коли йдеться про одноразову упаковку. Для серйозних речей політика зрозуміла: купуйте такий смартфон або ноутбук, який прослужить вам довше і буде більш придатним до апґрейду, аби не пускати його одразу на складну та працеємну переробку. Купуйте такий одяг, який не виходить швидко з моди. Старе не викидайте одразу, а краще спробуйте пристосувати ще до чогось або продати тому, кому воно може бути потрібним. Щодо упаковки, то прагніть купувати більші ємності, аби рідше довелося брати новий продукт в окремій упаковці, а отже – не примножувати кількість полімерів у Природі. Їх там і так багато. Творчі люди, до речі, знаходять використаним матеріалам повторне застосування у вигляді нових предметів, наприклад, плетуть із пластикових пакетів сумки. Це називається upcycling (апсайклінг) – що в перекладі з англійської приблизно означає «відновлення ресурсу» або «повторне використання ресурсу».

Якщо ви будете слідувати цим простим порадам, ваші гроші стануть зеленішими, адже ви не просто витрачатимете їх на речі, що потім опиняться на звалищі, а інвестуватимете в зелену економіку, котра буде дешевшою (бо дістати сировину із переробки легше, ніж витягувати її із землі) і безпечнішою для довкілля (людям стане треба менше нової сировини, отже вони менше вантажитимуть Природу процесами видобутку).

Раз уже сучасні люди мислять жорстко та егоїстично, екологія повинна стати бізнесом, аби перемогти. І бізнес цей починається з нас із вами. Ми не просто викидаємо гроші на екологію, мов на розвагу, ми дійсно інвестуємо у зміцнення національної та світової економіки, а отже – робимо собі благополуччя. І нам не треба заради того вертатися в печери.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *